Dodaci prehrani – Što je „novo“ u području zdravstvenih tvrdnji?

Lea Pollak, Franka Ježina

Sažetak


Ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju svi propisi postali su izravno primjenjivi. Usvojen je zakonski okvir koji propisuje navođenje prehrambenih i zdravstvenih tvrdnji na hrani te osobitosti informiranja potrošača o hrani. Budući da se dodaci prehrani tradicionalno pozicioniraju kao zdravstveno prihvatljivi i vrijedni proizvodi, usklađivanje s novom zakonskom regulativom izazovno je za ovu vrstu industrije. Evaluacijama zdravstvenih tvrdnji nutrijenata European Food Safety Agency (EFSA) potvrdila je povoljan učinak brojnih aktivnih tvari, njihove preporučene doze i djelovanja. Nakon nekoliko godina evaluacije preko 44000 podnesenih zahtjeva za željenim navodima zdravstvenih tvrdnji, Europa je konačno dala svoju presudu. Mišljenje znanstvenih odbora EFSA-e (European Food Safety Authority) se u nekim slučajevima prihvatilo, u drugim odbilo.

To je ozakonjeno izlaskom Uredbe Komisije broj 432/2012/EC, kao i novijih Uredbi, kojima se preko tih evaluacija uspostavlja popis dopuštenih zdravstvenih tvrdnji na hrani, a koje se ne odnose na smanjenje rizika od neke bolesti i na razvoj i zdravlje djece.

Na području globalnog trenda samoliječenja, dodaci prehrani imaju glavnu ulogu. Veza aktivnih tvari (vitamini, minerali, biološki aktivnih tvari, ekstrakti biljnih vrsta), njihovih količina i utjecaja na zdravlje ostvarena je putem zdravstvenih tvrdnji.

Sve nove zakonodavne odredbe upućuju na jasno označavanje dodataka prehrani, kako se potrošač ne bi doveo u zabludu, te kako bi se zaštitilo i njegovo zdravlje potrošača.


Ključne riječi


dodaci prehrani, zdravlje potrošača

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja