Prisutnost patogenih mikroorganizama u namirnicama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u razdoblju od 2002.-2006. godine

Ivana Ljevaković-Musladin

Sažetak


Cilj ovoga rada jest prikazati učestalost izolacije patogenih mikroorganizama iz hrane koja se može naći u ponudi ugostiteljskih objekata na području Dubrovačko-neretvanske županije. Tijekom razdoblja od 2002.-2006. godine u Dubrovačko-neretvanskoj županiji uzorkovano je i mikrobiološki ispitano 9.206 uzoraka namirnica. Uzorci su ispitani prihvaćenim ISO normiranim metodama za mikrobiološka ispitivanja hrane, a rezultati interpretirani prema Pravilniku o mikrobiološkim standardima za namirnice. Enterobakterije su izolirane iz 9,6% ispitanih namirnica, S. aureus iz 2,7%, E. coli iz 2,3%, te salmonela i sulfitoreducirajuće klostridije iz 0,1 % namirnica. Također je ispitana prisutnost stafilokoknih enterotoksina u slasticama i gotovim jelima, pri čemu nisu pronađeni niti u jednom od 74 ispitanih uzoraka. L. monocytogenes nije izolirana niti iz jednog uzorka. Najslabija mikrobiološka kakvoća jest utvrđena kod kolača što se i očekivalo. Ovdje prikazani rezultati ne odstupaju značajno od rezultata prikazanih u ostalim stručnim radovima. Prisutnost patogenih mikroorganizama u hrani ukazuje na potrebu stalnog praćenja mikrobiološke kakvoće namirnica i obavezu stalne edukacije osoblja koje radi s namirnicama.

Ključne riječi


patogeni mikroorganizmi; mikrobiološka ispravnost; namirnice; trovanje hranom; Dubrovačko- neretvanska županija; turizam i ugostiteljstvo

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja