Prehrana bubrežnih bolesnika u Općoj bolnici Dubrovnik

Marija Bačić, Ljiljana Ban

Sažetak


U većine bolesnika prehrana znatno utječe na brzinu i kvalitetu liječenja. Dijetalnom terapijom poremećaji u organizmu mogu se znatno poboljšati. Kod bubrežnih bolesnika smanjuje se unos proteina i elektrolita, a nadoknađuju se nutrijenti koji se gube zbog poremećenog rada bubrega. Cilj dijetalne terapije tih bolesnika jest olakšati funkciju oboljelog bubrega. Budući je svaki organizam drugačiji i ne reagira jednako, svakom pacijentu Opće bolnice Dubrovnik pristupa se pojedinačno te se nikad ne provodi zajednička dijeta, već se usklađuje sa stvarnim stanjem bolesnika. Za pravilno određivanje dijetalne terapije potrebno je napraviti brojne krvne nalaze i nalaze urina iz kojih se može viditi koliko bi bolesnik trebao uzimati proteina, koliko masti i ugljikohidrata, te smije li se hrana dosoljavati i u kojim količinama. Jelovnici za bubrežne bolesnike u Općoj bolnici Dubrovnik zadovoljavaju kvalitativne i kvantitativne kriterije.

Ključne riječi


prehrana; Opća bolnica Dubrovnik; bubrežne bolesti

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja