Relacija između pojavljivanja alergijskih bolesti i osjetljivosti na aeroalergene u području Dubrovnika

Joško Sindik, Nikša Sindik

Sažetak


Istraživanje uspostavlja relaciju između alergijskih bolesti, s tri vrste alergena: drveća, trava i korova, na području Dubrovnika.

Ciljevi: utvrditi učestalost javljanja osjetljivosti na različite aeroalergene, te alergijskih bolesti; utvrditi korelacije između osjetljivosti na alergene za svaki tip alergijskih bolesti, u odnosu na tri vrste alergena.

Metode: Podaci su prikupljeni u razdoblju od 1984 do 1996. u Dubrovniku. Ispitano je 1346 ljudi s područja Dubrovnika, 648 muškog i 698 ženskog spola, heterogene dobi, koji su pokazali pozitivne reakcije na prick-testove. Rezultati su analizirani korištenjem Microsoft Excel-a. Izračunate su prosječne vrijednosti za svaku varijablu, kao i Pearsonove korelacije između njih. 

Rezultati: Parietaria (najčešća) i olea su bili najčešći uzorci alergijskih reakcija, u području Dubrovnika. Pronađeno je više statistički značajnih korelacija, između varijabli koje opisuju alergijske reakcije na različite tipove aeroalergena, alergijskih bolesti i drugih karakteristika. Međutim, istraživanje ima i brojne ograničavajuće faktore.

Ključne riječi


alergijske bolesti; aeroalergeni; korelacije; implikacije

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja