Ispitni laboratoriji akreditirani prema normi HRN EN ISO/IEC 17025:2007 za ispitivanje hrane i pića u Republici Hrvatskoj

Dina Polašek, Miroslav Venus

Sažetak


Norma HRN EN ISO/IEC 17025:2007 utvrđuje opće zahtjeve za osposobljenost za provođenje ispitivanja i/ili umjeravanja. Akreditacija je priznanje osposobljenosti laboratorija za obavljanje određenog ispitivanja. Glavna prednost akreditacije je pouzdanost rezultata ispitivanja te međunarodno priznavanje ispitnih rezultata.

U  Republici Hrvatskoj je do studenog 2012. prema normi HRN EN ISO/IEC 17025:2007 akreditiran 41 ispitni laboratorij iz područja hrane i pića. Od toga petnaest laboratorija ima akreditirano manje od deset metoda ispitivanja, a po trinaest laboratoija ima akreditirano između deset i dvadeset pet te više od dvadeset pet metoda ispitivanja.

Od ukupnog broja akreditiranih ispitnih laboratorija za ispitivanje hrane i pića je dvadeset laboratorija zavoda za javno zdravstvo, tj. 48,8% od ukupnog broja akreditiranih.


Ključne riječi


akreditacija, ispitni laboratoriji, norma HRN EN ISO/IEC 17025

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja