Uvodnik

Diana Uvodić-Đurić

Sažetak


Poštovane čitateljice i čitatelji,

nakon dvije godine ponovo vas vodimo u Međimurje predstavljajući  32. broj Hrvatskog časopisa za javno zdravstvo u kojem je naglasak  stavljen na prikaz suradnje između dvije  javnozdravstvene ustanove: Zavoda za zdravstveno varstvo Murska Sobota iz  Pomurja u Republici Sloveniji i Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u Republici Hrvatskoj.

Suradnja naših ustanova traje već gotovo deset godina, a ogleda se u brojnim neformalnim susretima uz izmjenu znanja i iskustava,  sudjelovanju na stručnim skupovima, zajedničkim akcijama i projektima, uvijek obojena međusobnim povjerenjem i voljom da zajedno jačamo svoje kapacitete i tako doprinosimo promicanju zdravlja u obje regije. Ove je godine naša suradnja formalizirana potpisivanjem partnerskog ugovora za rad u  projektu EU „Action-for-health“  u kojem sudjeluje deset europskih zemalja, a  nositelj mu je Zavod za zdravstveno varstvo Murska Sobota. Cilj projekta je  smanjivanje nejednakosti u zdravlju kroz programe promicanja zdravlja.

Uz usporedbu javnozdravstvenih pokazatelja  u obje regije,  ističe se i vrijedan doprinos mikrobiologa iz obje ustanove kroz zajednički prikaz kretanja  patogena iz primarno sterilnih materijala (krvi) i  njihove osjetljivosti  na antibiotike,  što  značajno doprinosi  zasnivanju dobre empirijske terapije u obje regije.

U nastavku čitanja vjerujem da će vam biti veoma zanimljivi  opisi projekata koji se provode u susjednoj Sloveniji i po kojima je prepoznatljiv Zavod za zdravstveno varstvo Murska Sobota. Projekti su opisani jednostavnim rječnikom, uz  namjerno izbjegavanje  stručne terminologije,  kako bi bili razumljivi i čitateljima izvan javnozdravstvenih liječničkih krugova i time i motivirajući za provedbu u novim  sredinama.

U ovom broju  možete čitati i članke iz epidemiologije,  područja zaštite mentalnog zdravlja i prevencije i tretmana alkoholizma te  zanimljive članke koji opisuju aktivnosti ustanove za  obrazovanje učenika s većim teškoćama u razvoju.

Zahvaljujem svim autorima koji su se spremno odazvali pozivu na suradnju i svojim znanjem i stručnošću obogatili ovo izdanje HČJZ, a posebno zahvaljujem prim. mr. sc. Branislavi Belović, dr.med., specijalistici socijalne medicine i pedijatrije iz Zavoda za zdravstveno varstvo Murska Sobota koja je uz pisanje članaka, uložila i znatan trud potreban za prevođenje tekstova sa slovenskog na hrvatski jezik, a o njenom ćete bogatom stručnom radu i životnom putu moći čitati u intervjuu u javnozdravstvenom cybercaffeu.

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije još jednom zahvaljuje uredništvu HČJZ na prilici da prikaže svoje aktivnosti i time doprinese stvaranju mreže suradnje i partnerskih odnosa između svih sudionika očuvanja i promicanja zdravlja našeg stanovništva.


Ključne riječi


javno zdravstvo

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja