Zbrinjavanje oboljelih kroz partnerstvo državnih i civilnih organizacija

Ružica Lah

Sažetak


Pravilna prevencija bolesti i pravilno održavanje zdravlja zahtijeva promjenu stavova profesionalaca i zdravstvenog osoblja i osoba s bolešću.
     Problem u društvu postoji. Događa se da oboljele osobe kod održavanja zdravlja nisu, a često i ne mogu biti potpuno zbrinute od profesionalaca. Izazov za profesionalce uspostava je prakse da se osoba upućuje u organizacije i na mjesta gdje mogu dobiti pomoć, iako znaju da tamo ne djeluju samo profesionalci. Zdravstvene usluge u tom slučaju nesumnjivo zahtijevaju prilagođavanje filozofije svih organizacija (struktura društva) koje su odgovorne za zdravstveno zbrinjavanje unutar mreže koja služi interesima oboljelih na lokalnoj i državnoj razini.
     Kao dugogodišnji volonter (10 godina na vodećim pozicijama u civilnim organizacijama) i kao osoba s iskustvom i znanjem oko djelovanja civilnih organizacija u zdravstvu i potreba bolesnika oboljelih od mnogih bolesti, pokušat ću pojasniti stavove i poruke civilnih organizacija oko problema oboljelih i uputi apel profesionalcima u zdravstvu: "bez partnerstva svih segmenata društva nema kvalitetno zbrinutih pacijenata!"

Ključne riječi


udruge, opća korisnost, prilagodba, celijakija, zapostavljene gućnosti

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja