Mediji i zdravlje

Mario Harapin

Sažetak


Novinari su krivi za sve što se događa u zdravstvu! To bi mogao biti zaključak ako se slušaju komentari većine liječnika koji sjede u vodećim zdravstvenim udrugama i institucijama.

Naime, «novinari su ti koji napadaju liječnike», «novinari pišu samo ružne stvari», «novinari namjerno iznose neprovjerene činjenice» samo su neke od rečenica koje smo najčešće mogli čuti od zdravstvenih struktura bilo koje vlasti, i one bivše i ove sadašnje. Sjećam se bivše ministrice Ane Stavljenić Rukavina koja je priznala da joj je laknulo kada je otišla s te dužnosti jer više neće biti izložena mikrofonima, kamerama i mnogim neugodnim pitanjima. Sjećam se štrajka liječnika kada je jedan od članova štrajkaškoga odbora rekao da mu nije žao novinara koji su satima čekali na neku suvislu izjavu, nego njegovog psa kojeg je ostavio doma pa jadan ne može ići na malu nuždu. I početkom godine aktualni ministar Andrija Hebrang iz sveg je oružja udario po novinarima, pa je tako i na odlasku optužio novinare da se zbog njih morao otići liječiti u inozemstvo. Iz svega bi se dalo zaključiti da su novinari glavni generatori svega lošeg što se događa u sustavu zdravstva. To mi je daje za pravo zaključiti kako malo liječnika zna koji je pravi posao novinara, jer novinari nisu ti koji stvaraju afere, nego ih prate. Možda će biti jasnije ako istaknem da do informacija novinari dolaze upravo iz liječničkih krugova koji su duboko podijeljeni; naime iako pokazuju vrlo visoku međusobnu solidarnost, pojedini liječnici neće se libiti ni trenutka ocrniti kolege koji im predstavljaju opasnost u njihovom znanstvenom napretku, ili su jednostavno politički neistomišljenici.


Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja