Druga strana - Dostupnost zdravstvene zaštite

Andro Vlahušić

Sažetak


Danas u  Hrvatskoj dostupnost zdravstvene zaštite nije podjednaka za sve građane. Hrvatska je zemlja u kojoj je razvijenost zdravstvene zaštite bitno različita gledajući, regije, županije, urbana i ruralna  područja. Koncentracija zdravstvenih ustanova nalazi se uglavnom u u četiri  regionalna središta koja su ujedno i klinički  centri  u Hrvatskoj :Zagrebu,  Rijeci, Splitu i Osijeku .
Broj liječnika na 1000 stanovnika jedna je od pouzdanijh mjera razvijenosti zdravstvene zaštite i on prema podacima HZZJZ za 2002. godinu prosječno za cijelu Hrvatsku iznosi 2.38 liječnika na 1 000 stanovnika. Najmanji broj liječnika na broj stanovnika je u Ličko – senjskoj županiji i iznosi 1.34, zatim Koprivničko – križevačkoj 1. 47 , Vukovarsko – srijemskoj 1.52, te Virovitičko podravskoj  1.61 liječnika na 1000 stanovnika. Najveći broj liječnika  na broj stanovnika ima Grad Zagreb sa 4.18, zatim Primorsko goranska županija sa 3.22, te Istarska sa 2.41 liječnika na 1 000 stanovnika. To su ujedno i jedine županije koje imaju veći broj liječnika na broj stanovnika od državnog prosjeka. 

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja