Provođenje Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke u Međimurskoj županiji

Renata Kutnjak Kiš, Zlatko Pavčec, Hussein Saghir

Sažetak


Rak dojke je vrlo značajan javnozdravstveni problem kako u Republici Hrvatskoj tako i u Međimurskoj županiji. Stoga je Ministartsvo zdravstva Vlade Republike Hrvatske prošle godine pokrenulo Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke. U mjesecu listopadu ove godine, prošlo je punih godinu dana kako se taj program provodi u cijeloj Hrvatskoj. U Međimurskoj županiji mamografski pregledi su započeli 25.10.2006. godine i provode se kontinuirano u dvije mamografske jedinice, na Odjelu za radiologiju i ultrazvuk Županijske bolnice Čakovec i u Poliklinici Medikol Čakovec.
Program ranog otkrivanja raka dojke namijenjen je ženama u dobi od 50-69 godina, koje će u tijeku dvije godine biti pozvane na besplatne mamografske preglede. U Međimurskoj županiji će se tim programom obuhvatiti 13.986 žena. Do 21.12.2007. godine na preglede su pozvane ukupno 10.794 žene (14 generacija), a skrining mamografiju je obavilo 6.388 žena (4.640 u Županijskoj bolnici Čakovec i 1.748 u Poliklinici Medikol Čakovec). Ukupni odaziv na mamografiju (za 12 generacija žena za koje su nam poznati nalazi mamografskih pregleda) iznosi 77% i među najboljima je u Hrvatskoj, a vrlo je blizu odaziva zapadno-europskih zemalja. Gotovo za sva godišta postignut je potreban obuhvat od najmanje 70%. U 43 žene mamografskim pregledom utvrđene su promjene u dojci suspektne na karcinom (BIRADS 4 i 5), te je daljnja obrada kod tih pacijentica učinjena u preporučenom roku (medijan čekanja 16 dana). U programu skrining mamografije do sada je u Međimurskoj županiji karcinom dojke otkriven u 29 žena (4,5 promila), u 21 iz BIRADS 4 i 5 nalaza, u 6 iz BIRADS 0 nalaza i u 2 žene iz BIRADS 2 nalaza. U većine žena s novootkrivenim karcinomom dojke (77,3%) bolest je otkrivena u ranom stadiju, što otvara široke terapijske mogućnosti i mogućnosti potpunog izlječenja. Temeljem svih ovih pokazatelja, možemo utvrditi da smo u godinu dana trajanja Programa ranog otkrivanja raka dojke u Međimurskoj županiji ostvarili zavidne rezultate, a što je odraz kvalitetnog i usklađenog rada zdravstvenog sektora, nevladinih udruga, regionalne i lokalne samouprave te medija.

Ključne riječi


rak dojke; nacionalni program ranog otkrivanja; Međimurska županija; rezultati

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja