Epidemija salmoneloze u jednom hotelskom naselju

Ankica Parat Baljkas, Suzi Vatavuk

Sažetak


Epidemija je otkrivena dojavom zdravstvene službe, dana 02.05.2003. godine, u kasnim večernjim satima. Početak epidemije je bio istog dana, kad  se u popodnevnim satima, u SHP javilo stotinjak gostiju jednog hotelskog naselja, sa simptomima akutnog gastroenterokolitisa. Od 02.05.2003. do 04.05.2003. ukupno se u SHP javilo 140 gostiju hotela. Dvoje djece je hospitalizirano na odjelu pedijatrije, a 15 odraslih osoba na infektologiji OB Šibenik. Stotinjak osoba sa blagim znakovima bolesti odmah je otišlo iz hotela, a pouzdano znamo za 6 oboljelih koji su se javili zdravstvenoj službi u Karlovcu, 20 u Zagrebu i 4 u Dubrovniku, na proputovanju za Crnu Goru. Broj izloženih osoba je 850, od čega su 830 gostiju, a 20 djelatnika hotela. Populacija zahvaćena epidemijom je: 158 osoba evidentiranih od strane zdravstvenih ustanova na području Šibensko-kninske županije (140 gostiju i 18 djelatnika hotela), te 30 osoba koje su evidentirane u Zagrebu, Karlovcu, Dubrovniku, plus 100 gostiju sa blagim znakovima bolesti, koji su odmah otputovali. Uzročnik u ovoj epidemiji je Salmonella enteritidis. Rezervoar i izvor zaraze nije otkriven. Put prijenosa je bila higijenski neispravna hrana, najvjerojatnije domaća majoneza. Vehikulum je bila majoneza pripravljena u kuhinji hotela MM na dan 01.05.2003., te stavljena u: francusku i rusku salatu i tar-tar umak, što je odnešeno i u restoran hotela M, te u oba hotela servirano za večeru istoga dana.

Ključne riječi


epidemija, trovanje hranom, Salmonella enteritidis, hotelsko naselje

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja