PLIVANJE I UŽIVANJE ZA OSOBE S VEĆIM INTELEKTUALNIM TEŠKOĆAMA

Tatjana Žižek, Santino Debelec, Vedran Vurušić

Sažetak


U Centru za odgoj i obrazovanje Čakovec, jedinoj odgojno-obrazovnoj osnovnoškolskoj ustanovi u Međimurskoj županiji za djecu s većim teškoćama u razvoju, provodi se niz programa s ciljem habilitacije i rehabilitacije psihofizičkih kapaciteta djece i mladih. Uzevši u obzir recentne teorijske pristupe u skrbi osoba s intelektualnim teškoćama, multidisciplinarnim pristupom nastoji se stimulirati dijete kroz razne osjetne kanale da bi mu se omogućio što bolji prijem podražaja iz okoline. Kontinuirano provođenje nastave TZK na čakovečkim gradskim bazenima „Marija Ružić“  tijekom školske godine jedna je od specifičnosti odgojno-obrazovnog rada u Centru za odgoj i obrazovanje Čakovec zbog pozitivnih karakteristika vode kao medija za provođenje rehabilitacijskih aktivnosti.

Učenici s većim intelektualnim teškoćama rijetko imaju priliku sudjelovati u natjecanjima. U više navrata smo organizirali sportsko natjecanje u igrama u vodi za osobe s većim intelektualnim teškoćama pod nazivom: „Plivaj i uživaj“. Osim škole domaćina, sudjelovale su i peteročlane ekipe iz posebnih škola iz Koprivnice, Varaždina, mađarskog Lentija i slovenske Lendave s kojima ostvarujemo dugogodišnju prekograničnu suradnju.


Ključne riječi


osobe s intelektualnim teškoćama, plivanje, igre u vodi, prekogranična suradnja

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja