Prikaz rada centara za dobrovoljno HIV savjetovanje i testiranje u Hrvatskoj prema teorijama menadžerskih sustava

Tatjana Nemeth Blažić

Sažetak


Cilj rada je prema teorijama menadžerskih sustava opisati rad centara za dobrovoljno HIV savjetovanje i testiranje (CST centara-od engl. voluntary counselling and testing center -VCT), koji su u Hrvatskoj uspostavljeni realizacijom programa HIV-2 u okviru projekta Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi "Unapređenje borbe protiv HIV/AIDS-a u Hrvatskoj”.
Glavni cilj programa bio je povećati dostupnost dobrovoljnom, anonimnom i besplatnom HIV savjetovanju i testiranju u našoj zemlji u svrhu prevencije HIV infekcije i AIDS-a (prije otvaranja centara HIV savjetovanje i testiranje provodilo se samo uz uputnicu, predočenje zdravstvene iskaznice ili uz plaćanje).  Model rada bio je uspostavljanje mreže CST centara integriranih u već postojeći zdravstveni sustav. Centri su u Hrvatskoj otvoreni u razdoblju od 2003. do 2006. godine, uz financijska sredstva Globalnog Fonda za AIDS, TB i malariju (GFATM). Otvaranjem centara u Hrvatskoj je postala dostupna usluga HIV savjetovanja i testiranja koja je istovremeno i besplatna i anonimna.
Centar za dobrovoljno HIV savjetovanje i testiranje je mjesto gdje se mogu testirati svi oni koji žele saznati svoj HIV-status i gdje im savjetnik kroz povjerljiv razgovor pomaže u suočavanju sa stresom, pronalaženju rješenja za individualni rizik od HIV infekcije, usvajanju zaštitinih ponašanja i upućivanju na daljnju pomoć (medicinsku, psihosocijalnu).
Prvi takvi centri u svijetu počeli su se razvijati sredinom 80-ih godina, kada su serološki testovi za detekciju HIV antitijela postali dostupni, i tada su prvenstveno služili za dijagnostiku simptomatske infekcije i bolju organizaciju liječenja oboljelih. Danas CST centri imaju značajnu javnozdravstvenu ulogu i pozitivan utjecaj u području prevencije i liječenja HIV/AIDS-a, kako u razvijenim tako i u zemljama u razvoju. 
Neprofitni sektor u koji spada i zdravstvo organizacijski je sustav, koji uz određene specifičnosti koje valja uvažavati, podliježe pravilima menadžmenta, pa će osnivanje centara za HIV savjetovanje i testiranje biti opisano kroz menadžerske teorije.

Ključne riječi


menadžment, centar za dobrovoljno HIV savjetovanje i testiranje, CST centar

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja