Haemovigilance u Općoj bolnici Dubrovnik

Vesna Polanda Lasica, Branko Knežević, Dolores Martinović

Sažetak


Sigurnost davatelja i postupaka donacije krvi, kvalitetni krvni proizvodi i optimalna skrb bolesnika u liječenju sa krvi i krvnim pripravcima misija je transfuzijske struke.
Hemovigilance je proces neprekidnog otkrivanja, prikupljanja i analize informacija koje se odnose na neželjene i neočekivane događaje nastale prilikom transfuzije krvi i krvnih derivata. Sustav uključuje krvni pripravak i cijeli transfuzijski ciklus od odabira davatelja do bolesnika koji prima krv budući da neželjeni incident može nastati u svakoj fazi ovako posloženog ciklusa. Dobiveni podaci omogućuju na više načina i razina poduzimanje korektivnih mjera kako bi spriječile ponavljanje određenih nezgoda u odnosu na pripravak ili nefunkcionalnosti u transfuzijskim procedurama.

U Općoj bolnici Dubrovnik od 2004 g. mogu se pratiti svi postupci, procedure i osobe u procesu rada od «vene davatelja do vene bolesnika« i u slučaju neželjenog incidenta moguće je razjasniti njegovu prirodu i poduzeti mjere da se ne ponovi. Da bi to postigli bazu podataka davatelja krvi trebali smo povezati sa bazom bolesnika bolnice.


Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja