Poštivanje i zaštita čovjeka

Rahela Orlandini, Manda Pavičić, Silvija Pavleković, Adrijana Pavlić

Sažetak


"Dobrota i sestrinstvo idu zajedno kao prirodan par poput ruke i rukavice. Još od najranijih dana 'image' medicinske sestre počiva na 'dobrom srcu'"(1). Svaka osoba je neponovljiva i autentična, te imajući to na umu, moramo pristupiti svakoj osobi s poštovanjem, ne zaboravljajući na njenu individualnost i posebnost.
Poznati atenski filozof Sokrat (470-399 pr. Krista) je učio da je Krepost (vrlina) jednaka znanju. Dobro nam je znano ZLATNO PRAVILO KREPOSTI: ne čini drugom ono što ne želiš da se tebi čini! Poštujući ovo pravilo možda nećemo uvijek dobiti odgovor i reakciju kakvu bi htjeli, ali ono nam pomaže i daje mogućnosti da njegujemo vrline kao što su: pravednost, vjernost, poštenje, prijaznost, obzirnost, suosjećanje, naklonost, opraštanje, samokontrola. A to su sve vrline koje bi svaka medicinska sestra trebala posjedovati. Medicinska sestra s ovim vrlinama poštiva čovjeka, posebno bolesnika, a umirućem pruža utjehu i suosjećanje. Ona čuva dostojanstvo čovjeka i nikada ga ne ugrožava (2).
U svakom živom biću postoji čežnja za daljnjim življenjem, ali i strah od uništenja i boli. Trebamo i sami poštivati život, jer ćemo u životu uvijek morati donositi subjektivne odluke, te moramo biti spremni prosuđivati tako da nas uvijek vodi odgovornost prema drugom životu.

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja