Aktualne epidemiološka obilježja trihineloze u Hrvatskoj

Borislav Aleraj

Sažetak


Aktualno stanje humane trihineloze u Hrvatskoj obilježava vrlo povoljan pad učestalosti posljednjih nekoliko godina, najviše zahvaljujući intenzivnim sustavnim veterinarskim mjerama usmjerenima prema uzgoju zdravih životinja te sustavnoj pretrazi na trihinele svog moguće zaraznog mesa (svinjsko, divljač) za ljudsku uporabu.  
 
Trihineloza pripada u skupinu parazitskih atropozoonoza tj. bolesti zajedničkih ljudima I životinjama, koja se prenosi dominantno alimentarnim putem.  Važnost trihineloze u ljudi  nije  toliko u njezinoj brojnosti i razmjerno čestom i brojnom ali benignom dijarealnom sindromu i mijalgijama, već u rijetkim teškim kardijalnim i neuralnim oblicima koji mogu završiti i smrtno. S time u vezi opravdano je rano liječenje svih infestiranih kako bi se izbjegli ili smanjili izgledi za nastanak takvih teških oblika, a opravdane su naravno i sve ostale opsežne i na žalost skupe sustavne preventivne i protupidemijske mjere.

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja