Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva

Ankica Ilić

Sažetak


Minstarstvo zdravstva Republike Hrvatske pokrenulo je u listopadu 2007. godine Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva, koji je u skladu s odrednicama Nacionalne strategije razvitka zdravstva 2006. – 2011., koja, među ostalim sadržava i odrednice o prevenciji i ranom otkrivanju raka. Rak debelog crijeva je najčešći malignom probavnog sustava i nalazi se na drugom mjestu po broju novooboljelih iza raka pluća kod muškaraca i raka dojke kod žena.  Osim povećanja broja novooboljelih, iz godine u godinu kontinuirano raste i smrtnost  od ovog raka, a jedan od razloga je i  otkrivanje raka u podmakloj fazi (u trenutku dijagnosticiranja – manje od 10% svih karcinoma debelog crijeva lokalizirano je samo na stijenki crijeva). Aktivni program traženja raka debelog crijeva može biti djelotvoran u prevenciji razvoja raka debelog crijeva zbog toga što se on najčešće razvija iz predhodno benignih adenoma, a vrijeme prelaska iz benigne u malignu formu traje od 10 do 35 godina. Ranim otkrivanjem raka poboljšavaju se mogućnosti izlječenja, kvaliteta života i preživljenje oboljelih. Jedan od ciljeva Programa je  da se u sljedećih 5 godina smanji smrtnost za 15%.  
 Programom su obuhvaćeni svi stanovnici Hrvatske  u dobi od 50 – 74 godine, a  uključuje testiranje stolice na okultno krvarenje kao probir, te kod pozitivnih nalaza kolonoskopski pregled s istodobnom endoskopskom terapijom.

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja