Uloga Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti u Medijskoj kampanji prevencije ovisnosti u Vukovarsko-srijemskoj županiji (The role of the Drug prevention Centar and outpatient treatment in Media campaign of prevention on drug abuse)

Maša Pešec

Sažetak


U Vinkovcima je početkom 2000. godine osnovan Gradsko-županijski Centar za prevenciju zlouporabe droga i izvanbolničko liječenje. Od 2006. Centar je pod ingerencijom Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije. Tijekom svih ovih godina u Centru se redovito obavljaju programske aktivnosti usmjerene na primarnu, sekundarnu i tercijarnu prevenciju zlouporabe droga, a provodi ih stručni tim koji čine medicinska sestra, liječnik, psiholog, socijalni radnik i defektolog. 
Sukladno Nacionalnoj strategiji suzbijanja zlouporabe opojnih droga 2006. – 2012. i Akcijskom planu suzbijanja zlouporabe opojnih droga 2006. – 2009., temelj za uspješnu provedbu planiranih mjera i aktivnosti je jačanje institucionalnog okvira suzbijanja zlouporabe opojnih droga na nacionalnom i lokalnom nivou te koordinacije i povezanosti u provedbi aktivnosti između ovlaštenih nositelja aktivnosti, kao i izgradnja uravnoteženog i multidisciplinarnog pristupa u provedbi politike suzbijanja zlouporabe opojnih droga. U sklopu programa CARDS 2004 pod nazivom “Jačanje kapaciteta Republike Hrvatske za borbu protiv trgovine drogama i zlouporabe droga”, koji se provodi pri Uredu za suzbijanje zlouporabe opojnih droga, Vukovarsko-srijemska županija izabrana je da u suradnji sa stručnjacima poljskog Ureda za droge provede projekt pod nazivom Medijska kampanja prevencije ovisnosti. Nositelj projekta u Vukovarsko-srijemskoj županiji je županijsko Povjerenstvo za prevenciju zlouporabe droga, koje je imenovalo multidisciplinarni stručni tim sastavljen od stručnjaka raznih profila. Svoj doprinos ovom iscrpnom projektu dao je i Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije, predloživši dvoje suradnika Centra za prevenciju ovisnosti kao članove stručnog tima, a to su socijalni radnik Mato Matić i prof. defektologinja Maša Pešec. Uz njih, članovi stručnog tima su i Marina Štrangar, dipl. ekonomistica u ime Vukovarsko-srijemske županije, Gordana Trifunović, dipl. socijalna pedagoginja iz Centra za socijalnu skrb Vinkovci, Goran Lovrić, dipl. kriminalist iz PU vukovarsko-srijemske, Damir Burić, ravnatelj osnovne škole Vladimira Nazora u Vinkovcima i Ivana Biljan, prof. pedagogije, pedagoginja u vinkovačkoj Gimnaziji.

Ključne riječi


primarna prevencija, ovisnost, roditelji, CARDS projekt

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja