Trihineloza - javnozdravstveni problem u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Kata Krešić, Kruno Sokol, Ankica Ilić, Josip Barić

Sažetak


Nepregledna plodna ravnica, položaj u međurječju Dunava i Save i umjerena kontinentalna klima Vukovarsko-srijemske županije obilježja su koja izrazito pogoduju razvoju poljoprivrede u kojoj su vodeće grane ratarstvo i stočarstvo u kojem svinjogojstvo zauzima vodeće mjesto.
Uz prirodna bogatstva i poljoprivredno obilježje vezana je i raznolikost tradicijskog života i različiti običaji u proizvodnji hrane i načinu prehrane stanovništva. Tako je, uz čitav niz drugih komparativnih prednosti, Slavonija znana i po svojim visokokvalitetnim suhomesnatim proizvodima, prepoznatljivim i izvan granica Hrvatske. Poslovično poznata ljubaznost slavonaca i uvijek bogata trpeza na kojoj se svakako moraju naći domaća kobasica, kulen, kulenova seka, samo je dio nepreglednog bogatstva raznolikosti Hrvatske. Uz spomenute suhomesnate proizvode spominje se, nažalost, i bolest koja je najčešće vezana uz njihovu konzumaciju. Rizik obolijevanja od trihineloze povezuje se već desetljećima upravo uz Slavoniju i njezine poznate  proizvode. Međutim, trihineloza nije bolest rezervirana samo za Slavoniju i Hrvatsku, ona je poznati javnozdravstveni problem u velikom dijelu svijeta.

Ključne riječi


Trihineloza, Vukovarsko-srijemska županija, prevencija, Radna grupa, epidemiologija

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja