Procijepljenost u Vukovarsko-srijemskoj županiji u razdoblju 1998.-2007. godine

Kata Krešić, Kruno Sokol, Ankica Ilić, Daniel Lipovčević

Sažetak


Cijepljenje protiv zaraznih bolesti je jedan od najučinkovitijih i ekonomski najisplativijih načina zaštite kako pojedinca tako i cijele populacije od određenih zaraznih bolesti.
Na globalnom planu, krajnji cilj cijepljenja protiv određene zarazne bolesti je njezino iskorjenjivanje. U razvijenim zemljama svijeta kao i u Hrvatskoj, gdje se organizirano cijepljenje djece i mladih provodi od sredine prošlog stoljeća, zahvaljujući cijepljenju neke su zarazne bolesti potpuno nestale (difterija, poliomijelitis), a pojavnost nekih se drastično smanjila i javljaju se iznimno rijetko (ospice, hripavac, tetanus).  Za postizanje takvih ciljeva cjepiva moraju biti  dostupna svima, a cijepljenje organizirano tako da se postigne potrebni obuhvat osoba predviđenih za cijepljenje. Tako cijepni obuhvat za cijepljenje protiv ospica mora biti 95% dok za ostala obvezna cijepljenja isti mora iznositi 90%. Provedba obveznih cijepljenja u RH se temelji  na Programu obveznih cijepljenja, a u provedbi sudjeluju obiteljski liječnici, pedijatri, liječnici školske medicine i epidemiolozi. Procijepljenost obveznika cijepljenja se prati preko Godišnjih izvješća o izvršenim obveznim cijepljenjima svih cjepitelja.

Ključne riječi


cijepljenje, procijepljenost, Program cijepljenja, Vukovarsko-srijemska županija

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja