Proljeće... i rođendani!

Aleksandar Džakula

Sažetak


Došlo je proljeće! Dugo sam ovu rečenicu doživljavao isključivo kao okolišno-društveni fenomen u kojem iz zimske prelazimo u ljetnu garderobu, kavu sve češće pijemo na osunčanima terasama, a sve oko nas naočigled postaje zelenije!

Nažalost, zadnjih godina dolazak proljeća (ali i drugih godišnjih doba!) pretvorio se u prave vijesti. Najavljuju se preuranjeni dolasci, ektremna odstupanja, dramatične prognoze... Strašne, ružne i iznad svega zabrinjavajuće vijesti. Jesmo li doista i sami postali dio vijesti? Definitivno, čovječanstvo je doista postalo sastavni dio svake vijesti o prirodi, klimi, promjenama... Nažalost, uglavnom kao glavni krivac. Značenje globalnih klimatskih promjena ove je godine prepoznala i Svjetska zdravstvena organizacija pa je i svoj dan, 07. travnja, posvetila upravo ovoj temi. Očigledno je da vremena za odlaganje nema!

Vremena za odlaganje nije preostalo niti u našem zdavstvenom sustavu, i upravo dok objavljujemo ovaj broj sprema se dugo najavljivana financijska stabilizacija bolnica, najavljuje se nova reforma, ukida administrativna pristojba...

I dok se očigledno stvari u našem zdravstvenom sustavu pokreću i zakuhavaju, mi nastavljamo sa svojom praksom donošenja novih članaka i otvaranja novih tema. U ovom broju domaćin je Vukovarsko-srijemska županija, a osim objave izvrsno pripremljenih članaka, planiramo i promociju ovog broja 18. travnja na Sajmu zdravlja u Vinkovcima.

Među ostalim sadržajima ovog broja posebno bih istaknuo teme iz sestrinstva. Naša je namjera da u časopis uključimo i sadržaje iz sestrinske prakse, te se tako okrenemo jednoj velikoj i nezamjenjivoj skupini zdravstvenih profesionalaca.

Druga specifična tema koju otvaramo je ruralno zdravlje - započinjemo je s nekoliko tekstova koji imaju za cilj potaknuti raspravu i prije svega otvoriti nove poglede na ovu značajnu i u najvećoj mjeri zapostavljenu temu...

I na kraju, kad u isti prostor stavimo ruralno zdravlje, sestrinstvo, javno zdravstvo, nove ideje i poglede...ne preostaje nam ništa drugo nego pomisliti na ime i djelo Andrije Štampara. A kad uz ovo ime dodamo još pojam globalnog djelovanja ne preostaje ništa drugo nego asocirati Svjetsku zdravstvenu organizaciju! I tako, u jednom pasusu spajamo velike povijesne uspjehe, slavnu prošlost, nenadmašenog javnozdravstvenog profesionalca... Zato se s ponosom i moramo podsjetiti da ove godine obilježavamo dva velika rođendana: 120. godina Andrije Štampara i 60. godina Svjetske zdravstvene organizacije!


Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja